Гуцулська бринза

Низкая цена чековой ленты anjey.com/Pages/chekuha.html. Автор, 05 Лютий 2009, No Comments
Categories: Особливості кухні Закарпаття
Tags: , , , , , , , ,

Гуцулська бринза Говорять, овеча бринза в Закарпатті була завжди. З тих пір, як перші люди почали випасать в Карпатах овець, вона зайняла важливе і заслужене місце не тільки в закарпатському шлунку, але і стала невід’ємною частиною гуцулської душі.
Гуцули – чи не єдина група українського етносу, для якої вівчарство завжди було провідною галуззю господарства. І хоч бринзу, зазвичай, готують цілий рік, все одно час її – осінь, святковий період для всіх жителів Карпат. З полонін повертаються з отарами чоловіка.
Вівчарський сезон закінчився і після розлуки з дружинами, мамами, дочками, необхідно святкувати радість зустрічі, фестіваліть, запрошувати гостей, демонструвати різноманітні вівчарські уміння, зокрема приготування дуже смачної бринзи і різноманітної гуцулської їжі з її використанням.

Бринзу споконвіку готують виключно чоловіки, тому що вівчарство – справа чоловіча.

Спочатку доять овець. Одна вівця дає молока від стакана до півлітра. Молоко проціджують через читіну (ялинові вітки і марлю) у великі дерев’яні чани-путери. Заквашують клягом – спеціальною сироваткою з молока, вурдівшегося в шлунку молодого ягняти (на 50 літрів дають столову ложку). Путери поміщають біля вогню і помішують колотівкою – саморобною дерев’яною палицею із закручуваннями на кінці.
Коли в чані з’являються згустки сира, і склеюють в кулю руками (прямо у чані). Зібраний сир підвішують або викладають на сонці. Це – будз.

Через тиждень прогрітий сонцем вистоянний будз перетирають з маслом і сіллю. Ось це і є справжня бринза.

Закарпатці консервують бринзу – закривають її в гляняниє горщики або банки і зберігають в прохолодному місці або в холодильниках. З часом бринза набуває пікантну гирчинку. Чим довше стоїть, тим гостріше стає. Сироватку, яка залишилася в бочці, господар збирає в невеликий казанок і варить її півтори години. З сироватки утворюється ще один вигляд сира – вурда. Улюблена їжа гуцулів – банош.
Вона дуже смачна і ситна. Їдять банош по-всякому – і з кислим молоком, і з грибами, і з шкварками, одним словом, кому з чим заманеться. Але одне правило непорушне вже багато століть – з чим би ви не його ялини, бринза повинна бути завжди, тому що банош без бринзи – кулінарне непорозуміння.

Джерело: zaktrevel.com

Статті по темі

где купить и поставить сигнализацию установка видеонаблюдения дома

Comments

Leave a Reply:

Name *

Mail (hidden) *

Website